Κρουαζιέρα #1: Κρουαζιέρα στο Άγιο ΌροςΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ #1: Περιήγηση στο Άγιο Όρος. Αναχώρηση από Ουρανουπολη.

Η κρουαζιέρα μας ξεκινάει από το λιμάνι της Ουρανούπολης στις 11:00. Πλέουμε κατά μήκος της νοτιοδυτικής πλευράς της Αθωνικής χερσονήσου και 10 περίπου λεπτά μετά την αναχώρησή μας συναντάμε έναν παλιό πέτρινο αρσανά ο οποίος οριοθετεί τα σύνορα του Αγίου Όρους με τον έξω κόσμο. Από αυτή την περιοχή που ονομάζεται Φραγκόκαστρο ξεκινάει μια νοητή γραμμή που διασχίζει κατά πλάτος την χερσόνησο και καταλήγει στη βόρεια πλευρά της, στο ακρωτήριο Αράπης, οριοθετώντας έτσι τα όρια  της Αθωνικής πολιτείας.  

Έχοντας πλέον εισέλθει στα ύδατα του Αγίου Όρους μπορείτε ήδη να νοιώσετε την πνευματική αύρα αυτού του τόπου. Ακόμη κι αν δεν είστε βαθειά θρησκευόμενοι, η αύρα του Αγίου Όρους και η εκπληκτική φυσική ομορφιά αυτού του τόπου θα σας σαγηνεύσει.  

20 περίπου λεπτά από τα σύνορα βρίσκεται η Σκήτη Θηβαίδα, μια ακατοίκητη ρωσική Σκήτη στην οποία τα τελευταία χρόνια γίνονται εργασίες ανοικοδόμησης. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται ο Μονοξυλίτης, ένα μετόχι της Μονής Διονυσίου όπου παράγεται (το ομώνυμο φημισμένο κρασί Μονοξυλίτη) αυθεντικό αγιορείτικο κρασί. Στη συνέχεια ακολουθούν οι αρσανάδες από τρία μοναστήρια που βρίσκονται στο εσωτερικό της χερσονήσου τα οποία δεν ειναι ορατά από τη θάλασσα. Κατα σειρά βλέπουμε τον αρσανά της μονής Χιλανδαρίου (το σέρβικο μοναστήρι), τον αρσανά της μονής Ζωγράφου (βουλγάρικο μοναστήρι) και τον αρσανά της μονής Κωνσταμονίτου.  

Το πρώτο μοναστήρι της διαδρομής μας που φαίνεται πολύ καθαρά, καθώς είναι χτισμένο δίπλα στη θάλασσα, είναι η μονή Δοχειαρίου στην οποία φυλάσσεται η πολύ θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γοργουπηκόου.  
Αμέσως μετά η μόνη Ξενοφώντος, επίσης δίπλα στη θάλασσα, ατενίζει τα νερά του Σιγγιτικού κόλπου για πάνω από 1000 χρόνια (χτίστηκε το 997 μ.Χ).  

Ακολουθεί ένα από τα πιο επιβλητικά μοναστήρια της διαδρομής μας, αλλά και ολοκλήρου του Αγίου Όρους, η ρωσική μόνη του Αγίου Παντελεήμονος. Με τους χαρακτηριστικούς πράσινους τρούλους σε σχήμα κρεμμυδιού και το ψηλό καμπαναριό το οποίο κοσμεί η δεύτερη μεγαλύτερη καμπάνα στον κόσμο βάρους 13,5 τόνων.  

Λίγο πριν φτάσουμε στη Δάφνη, βλέπουμε τη μονή Ξηροποτάμου, σκαρφαλωμένη στην πλαγιά 300 περίπου μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Η Δάφνη είναι το κεντρικό λιμάνι του Αγίου Όρους, εκεί όπου τα καράβια της γραμμής αποβιβάζουν τους επισκέπτες οι οποίοι στη συνέχεια επιλέγουν το κατάλληλο μέσο για να φτάσουν στο μοναστήρι της επιλογής τους.  

Συνεχίζουμε την περιήγησή μας αφήνοντας πίσω μας τη Δάφνη και αφού περάσουμε πρώτα από μια μικρή Σκήτη του Αγίου Μοδέστου ακολουθεί η εντυπωσιακή μονή Σίμωνος Πέτρας, το πιο πολυφωτογραφημένο μοναστήρι του Αγίου Όρους. Χτισμένη σε ύψος 300μ. από τη θάλασσα πάνω σε έναν βράχο, υψώνεται με επιβλητική μεγαλοπρέπεια στον ουρανό. Λέγεται μάλιστα ότι αποτελεί την πρώτη πολυκατοικία στον κόσμο, αφού αποτελείται από εφτά ορόφους ενώ έχει και άλλα τρία πατώματα στα θεμέλιά της.  

Σε πολύ κοντινή απόσταση ακολουθεί η μονή Οσίου Γρηγορίου χτισμένη και αυτή πάνω σε έναν βράχο δίπλα στη θάλασσα και στη συνέχεια η μονή Διονυσίου, στην οποία μεταξύ άλλων φυλάσσεται το δεξί χέρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, αυτό που βάφτισε τον Χριστό. Τελευταίο μοναστήρι της κρουαζιέρας μας είναι η μονή Αγίου Παύλου, χτισμένη στους πρόποδες του Αθωνα.  

Καθώς αφήνουμε πίσω μας το μοναστήρι του Αγίου Παύλου, βλέπουμε δυο από τις γνωστότερες και μεγαλύτερες σκήτες του Όρους, την Νέα Σκήτη και την Σκήτη της Αγίας Άννας. Στο σημείο αυτό παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής η οποία διαρκεί περίπου μια ώρα και δέκα λεπτά και κατά την διάρκεια της οποίας μπορείτε να επισκεφθείτε το μπαρ του πλοίου όπου μπορείτε να βρείτε τοστ, καφέδες, παγωμένα αναψυκτικά, ποτά αλλά και γνήσιο αγιορείτικο κρασί και τσίπουρο. Επίσης στο σαλόνι λειτουργεί μια έκθεση με αυθεντικά αγιορείτικα προϊόντα και αναμνηστικά σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.   

Πίσω στην Ουρανούπολη επιστρέφουμε στις 14:00.

Πληροφορίες        Περιλαμβάνει
       Highlights
  • Ημέρα: Κάθε Τετάρτη,  Παρασκευή & Κυριακή
  • Λιμάνι αναχώρησης: Ουρανούπολη
  • Ώρα αναχώρησης: 11:00
  • Ώρα επιστροφής: 14:00
  • Απολαύστε μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία κρουαζιέρας με ένα καινούριο υπερσύγχρονο πλοίο και χωρίς μεγάλο αριθμό συνεπιβατών
  • Λεπτομερής ξενάγηση απο τα ηχεία του σκάφους στην ιστορία του κάθε μοναστηριού
  • Μια 3ωρη κρουαζιέρα σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO
  • Μοναδικές εικόνες των Βυζαντινών μοναστηριών που παραμένουν αναλοίωτα για περισσότερα απο 1000 χρόνια
  • Απολαύστε μια μοναδική εμπειρία ζωής με την περιήγηση στο "Περιβόλι της Παναγίας"